Oletko koskaan jäänyt kahviautomaatin edessä pohtimaan valintaasi? Mitä eroa eri kahvijuomilla on? Mihin aikaan päivästä mikäkin juoma sopii ja antaa sopivasti vauhtia työpäivään?
JOBmealin avainasiakaspäällikkö ja kahvituntija Kaija Paltemaa avaa juomien keskeisimpiä eroja.
Wiener Café
“Wiener Café on yksi kysytyimmistä kahvijuomista. Sen nimi viittaakin hienostuneisiin wieniläisiin kahviloihin.
Juoman pohjana on lyhyt, musta kahvi. Wiener Cafén herkullinen suklaan mieto maku tulee kaakaosta. Kaakaon lisäksi kahviin lisätään myös kevyesti vaahdotettua maitoa.
Itse juon sitä työpaikalla iltapäivisin, kun huomaan katselevani kelloa ja odottavani jo kotiinlähtöä. Juoman kaakao ja maito antavat lisäenergiaa työpäivän viimeisiksi tunneiksi.”
Katso Wiener Cafén ohje
Haluaisitko oppia lisää kahvien eroista?
Tutustu, miten kahvitastingilla opitaan tunnistamaan eri kahvilajikkeet, kahvin paahtoasteet ja erilaiset kahvijuomat ammattilaisen coffeemasterin johdatuksella.
"Mieltymykset menevät tastingissa usein uusiksi", kahviasiantuntija Kaija Paltemaa sanoo.
Tummin paahto on tyypillisesti suosituin.
“Aika usein ihmiset yllättyvät. Heillä saattaa olla voimakaskin ennakkonäkemys mielikahvistaan, joka sitten muuttuu kun kahveja maistetaan sokkona. Muutos on lähes aina tummempaan suuntaan”, Paltemaa kertoo.
Lue artikkeli JOBmealin järjestämästä kahvitastingistä:
Lue artikkeli JOBmealin kahvitastingistä
Espresso
“Espresso on vahva, pieni kahvijuoma, jossa on kaunis kullanruskea vaahto, crema pinnalla.
Vahvuutensa vuoksi sitä käytetään monen muun kahvijuoman, kuten Cappuccinon ja Café Latten valmistukseen.
Espressot maistuvat voimakkailta. Parhaimpien espressojen mausta voi löytyä suklaan ja sikarin vivahteita. Maussa on yleensä myös hiven karvautta. Maut tulevat hyvin esiin, koska espresson valmistuksessa tummaksi paahdetut kahvipavut jauhetaan hyvin hienoksi jauheeksi, josta melkein kiehuva vesi ajetaan paineella läpi.
Espresso sopii erittäin hyvin työlounaan jälkiruoaksi. Sen kanssa voi myös nauttia palan suklaata tai lisätä ripauksen sokeria, jolloin makeus pehmentää juoman karvautta.
Jos Espressoon pinnalle lisätään ripaus maitovaahtoa, saadaan Macchiato.”