Kahvitasting muuttaa ihmisten mieltymyksiä - tumma paahto usein suosituin

JOBmeal järjestää vuosittain kymmeniä kahvitasting-tilaisuuksia, sillä hyvä kahvi parantaa työilmapiiriä. “Tastingeissä ihmisten mieltymykset usein yllättävät arvioijan”, JOBmealin kahviasiantuntija Kaija Paltemaa kertoo.

Viisi ihmistä astuu sisään Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevan korkean toimistotalon tasting-tilaan. Toisilleen tutut työtoverit puhelevat iloisesti mutta samalla ympärilleen kiinnostuneesti vilkuillen.

Tila on poikkeuksellinen, hivenen juhlava. Hyvin valaistussa, isohkossa huoneessa on kymmenkunta näyttävää kahviautomaattia. Saapujien katseet kiinnittyvät lasisiin papusiiloihin ja valoa hohtaviin valintapainikkeisiin.

Kahviasiantuntija Kaija Paltemaa ottaa tulijat vastaan.

“Tervetuloa yllättymään. Olen valinnut teille kolmen eri makuprofiilin papulajiketta. Te saatte maistaa niitä sokkona, minkä jälkeen pyydän teitä valitsemaan itseänne eniten miellyttävin kahvi”, hän sanoo.

Ja sitten maistellaan

Paltemaa asettaa huoneen keskellä olevalle pöydälle kolme lautasliinaa. Niiden päälle hän kasaa kahvipapuja kolmella eri paahtoasteella: vaalea, keskitumma ja tumma.

“Tummin papu näyttää muiden rinnalla kauneimmalta”, tasting-vieras Pinja arvioi.

Kaksi asiaa Paltemaa pitää maistelijoilta salassa: kahvipapujen merkin ja kahvin valmistustavan. Testattavat kahvit on tehty automaateilla. Jos maistelijat tietäisivät sen etukäteen, se voisi vaikuttaa arvioon sillä monet suhtautuvat automaattikahveihin ennakkoluuloisesti.

Jokaisen papukeon viereen Paltemaa nostaa viisi mukia rinnakkain. Hän annostelee termoskannuista kuppeihin noin 40 cl kahvia.

“Paras tasting-muki on posliininen kahvikuppi. Posliinista kahvin maut tulevat parhaiten esille eikä kupista erity häiritseviä aromeita. Myös normaali muovinen muki on oikein toimiva”, Paltemaa selventää.

Vieraiden tehtävänä on löytää itseään miellyttävin kahvi kolmen eri suodatinkahvin väliltä.

Tasting-vieraat nostavat mukia, nuuhkivat kahvin tuoksua ja hörppäävät lopulta reunasta. Jotkut käyttävät erityistä tasting-lusikkaa. Se on ison teelusikan kokoinen, pyöreäpohjainen, kiiltävä metallilusikka.

“Kun hörppäätte kahvia, niin imaiskaa samalla ilmaa suuhunne. Makunystyrät aistivat kahvin aromit silloin paremmin. Vanhan ajan tapa juoda kahvia tassilta ryystäen oli itse asiassa aika hyvä”, Paltemaa kertoo.

Maistajat tekevät työtä käskettyä. “Ja heti meni henkeen”, joku jo naurahtaa.

Job meal espresso kahviautomaatti Espresso kahviautomaatista

Tasting-vieraat arvioivat kuutta eri osatekijää: ulkonäköä, väriä, tuoksua, makua, suutuntumaa ja jälkimakua. Osatekijöiden pisteytyksen pohjalta jokaiselle kahville muodostuu kokonaisarvio.

“Aika usein ihmiset yllättyvät. Heillä saattaa olla voimakaskin ennakkonäkemys mielikahvistaan, joka sitten muuttuu kun kahveja maistetaan sokkona. Muutos on lähes aina tummempaan suuntaan”, Paltemaa kertoo.

Toisin kuin viininmaistajaisissa, Paltemaa ei pyydä osallistujia keksimään adjektiiveja mauille. Hän pyytää vieraita vain keskittymään kokemukseensa ja valitsemaan voittajan. Vasta lopussa Paltemaa kertoo, millaisia makuja kahveissa oli havaittavissa.

“Olen havainnut, että se on parempi näin, koska useinkaan ihmiset eivät koe löytävänsä luontevia adjektiiveja”, Paltemaa avaa.

Tastingissa saatetaan käyttää esimerkiksi seuraavia adjektiiveja: suklainen, vaahterasiirappimainen, pähkinäinen, mausteinen, viljainen, viskimäinen, happoinen, sitrusmainen, mustikkainen, marjainen, tumman sokerinen, karvas tai puinen.

Ammattimaiset viininmaistajat sylkevät viinin pois, jos arvioitavia viinejä on paljon. Myös kahvitastingissa näin voi tehdä. Kolmen laadun tastingissa tähän ei kuitenkaan ole tarvetta.

Mukit tyhjenevät. Testaajat saavat arviointipaperinsa täytettyä.

Kutsu Barista järjestämään ilmainen tasting työpaikallesi Varaa kahvitasting

Kahvitastingin osallistujien antamat pisteet

 

Asiantuntijan kuvaus

Maiju

Aila

Aldina

Kristel

Pinja

Yhteensä, maksimi 150 pistettä

Löfbergs, Light Roast

Vaalein, samalla hapokkain. Raikas, hedelmäinen, pähkinään vivahtava maku.

20

13

19

28

21

101

Löfbergs, Dash of Dark

Keskipaahtoinen, hedelmäinen kahvi, jossa nougatin ja greipin vivahteita.

27

11

23

11

23

95

Arvid Nordquist, Fullroast Field

Tummapaahtoisin, pehmeän pähkinäinen ja makea.

29

24

27

11

20

111

 

JOBmeal järjestää tastingeja yrityksille, jotka ovat vasta valitsemassa kahviautomaattia ja siinä käytettäviä papulajikkeita. Tällä JOBmeal haluaa varmistaa, että asiakkaan kokemus on hyvä ensimmäisestä päivästä lukien.

“Joskus asiakkaat sanovat, että heille ei ole mitään väliä mikä kahvi automaatissa on. Tastingissa he huomaavat, että niissä todellakin on makueroja”, Paltemaa kertoo.

Tasting voi olla paikallaan myös silloin, jos automaatti on ollut pitkään yrityksen tiloissa ja halutaan vaihtelua. Pavun vaihtuminen parempaan yleensä noteerataan. Hyvä kahvi parantaa työilmapiiriä.

 
Job Meal kahvimaistelu coffee master Coffee Master Kaija Paltemaa järjestää yrityksille kahvitastingeja.

Miellyttävimmäksi kahviksi raatilaiset arvioi tummimman, joka on Arvid Nordquistin Fullroast Field. Se sai pisteitä 111, kun maksimi oli 150 pistettä.

“Vaikka pavuissa ei näyttänyt olevan kovin suuria tummuuseroja, niin valmiissa kahveissa oli. Kaksi ensimmäistä oli lähempänä toisiaan, mutta tummin kahvi erosi selkeästi muista”, eräs arvioitsija kertoo kokemuksestaan.

“Kahvissa oli pehmeää pähkinäisyyttä ja hieman makeutta.”

Toiseksi ylsi vaalein paahto, Löfbergsin Light Roast. Se sai raatilaisilta 101 pistettä. “Minun makuuni vaalein oli ylivoimainen ykkönen. Se oli mielestäni miedoin ja lempein”, Kristel arvioi.

Kolmanneksi tuli Löfbergsin Dash of Dark 95 pisteellä. Pinja arvosti sitä erityisesti pitkän jälkimaun takia.

“Löfbergsin Dash of Dark on ehkä lähimpänä perinteistä suomalaista kahvimakua. Siinä on pidempi ja parempi jälkimaku kuin tummassa paahdossa”, hän analysoi.

Raatilaisten valinta on tuttu. Tummin kahvi on useimmiten asiakkaiden suosikki.

Jobmeal Makuympyrä

Makuprofiili kuvaa kahvin maun ominaisuuksia. Se auttaa kuluttajia ymmärtämään kahvin eri vivahteita, kuten hapokkuutta, makeutta, suolaisuutta, karvautta ja umamia (tai "täyteläisyyttä"), sekä muita yksityiskohtaisempia aromeja ja tuoksuja. Kahvin makuprofiiliin vaikuttavat neljä tekijää:

Kasvualusta: Makuprofiili vaihtelee maaperän laadun, ilmasto-olosuhteiden ja kasvukorkeuden mukaan. Nämä tekijät yhdessä muokkaavat kahvin ainutlaatuisia makuvivahteita.
Kahvilajikkeet: Kahvin maku riippuu sen lajikkeesta. Esimerkiksi Arabica ja Robusta -lajikkeilla on kullakin omat erottuvat makuprofiilinsa.
Viljelytavat: Eri viljelymenetelmät, kuten luomu, varjoon kasvatettu ja tavanomainen viljely, tuottavat kahvia, jolla on erityyppisiä makuvivahteita.
Pavun käsittely: Pavun käsittelytapa poiminnan jälkeen, olipa se sitten pesty, kuivattu tai hunajaprosessilla käsitelty, vaikuttaa merkittävästi lopulliseen makuun.
Paahdon intensiteetti: Kahvin makuprofiili riippuu myös paahtoasteesta. Miedosti paahtunut kahvi on hapokkaampaa ja kevyempää, kun taas voimakkaammin paahtunut kahvi on rikkaamman makuista ja hieman karvaampaa.

Mikä kahvin makuprofiili vastaa sinun toiveitasi täydellisestä kahvista?

Varaa aika kahvitastingille

Varaa yrityksellesi työntekijöille aika maksuttomaan kahvitastiniin. Tastingissä coffee master kertoo erilaisten kahvijuomien erot.

Cappuccino ja Latte