Julkaistu: 07.07.2025
cafe Lungo

Hyvän kahvin salaisuus – mistä tunnistat laadukkaan kahvin ja miten saat sitä myös työpaikalla?

Hyvä kahvi ei ole sattumaa. Se syntyy pienistä, mutta tärkeistä valinnoista. Laadukasta hyvää kahvia saa nykyään myös kahviautomaateista. Tässä blogissa pureudumme siihen, mitkä tekijät vaikuttavat kahvin makuun ja miten kahvista voi nauttia yhtä lailla kotona kuin työpaikalla.

Mitkä ovat hyvän kahvin elementit?

Kahvin laatu on yhdistelmä useista tekijöistä. Makuelämys ei synny sattumalta, vaan se on hyvän raaka-aineen, veden ja oikean valmistustavan summa

Laadukas papu

Kahvin alkuperä, tuoreus ja paahto vaikuttavat suoraan makuun ja aromiin. Hyvä kahvi alkaa aina hyvästä pavusta. Pavun tuoreus on olennainen osa makuelämystä – kahvi maistuu parhaimmalta, kun se on vastapaahdettua ja tuoreena jauhettua.

Isot kahvivalmistajat pystyvät tarjoamaan tasalaatuista kahvia vuodesta toiseen maistelemalla satoja eri papueriä ja yhdistämällä ne huolellisesti suunnitelluiksi sekoituksiksi. Tämä mahdollistaa sen, että kahvin maku pysyy tutun tasaisena, vaikka pavut voivat olla eri alkuperämaista ja satokausilta. Lopputuloksena on makuprofiili, joka vastaa tarkasti kuluttajien odotuksia vuodesta toiseen.

Tiesitkö? Pienet paahtimot tekevät usein single origin -kahveja, joissa pavut tulevat yhdeltä viljelmältä tai tietyltä alueelta. Näissä kahveissa korostuvat yksittäisen alkuperän makuprofiilit.

Hyvä vesi

Vesi muodostaa suurimman osan kahvikupista. Sen laatu vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen. Veden täytyy sisältää juuri sopivasti mineraaleja, jotta kahvin maut pääsevät oikeuksiinsa. Liian puhdas vesi tai epäpuhtaudet, kuten vaikka kloori, voivat heikentää makua. Esimerkiksi Lapissa vesi voi olla niin puhdasta, että se ei tuo kahvin makuja esiin toivotulla tavalla.

Tiesitkö?: Vanha lappilainen tapa lisätä kahviin ripaus suolaa on yksinkertainen mutta tehokas keino lisätä veden mineraalipitoisuutta ja korostaa kahvin aromeja.

Oikea valmistustapa

Jauhatus, annostelu ja uuttoaika vaikuttavat kahvin makuun riippumatta siitä, tuleeko kahvi keittimestä vai automaatista. Kahvin maku voi kärsiä, jos vesi on joko liian kuumaa tai liian haaleaa. Ihanteellinen veden lämpötila on noin 92–96 astetta. Myös uuttoaika vaikuttaa – liian nopea tai liian hidas suodatus voi tehdä kahvista joko kitkerää tai vetistä. Lisäksi kahvin annostus täytyy suhteuttaa veden määrään oikein, jotta maku on tasapainoinen eikä liian vahva tai laiha.

Tiesitkö? Kupilliseen mustaa kahvia tarvitaan noin 11 grammaa kahvijauhetta. Usein kaupasta kahvipaketin mukana tuleva annosmitta vastaa lähes kahden kupillisen annosta.

Hyvää kahvia kotona ja työpaikalla – samat perusasiat pätevät

Kotona kahvi valmistetaan useimmiten kahvinkeittimellä, työpaikalla joko keittimellä tai kahviautomaatilla. Hyvän kahvin perusta on molemmissa sama: tuoreet pavut, oikea jauhatus, sopiva uutto ja puhtaat laitteet.

Kahviautomaateissa voidaan hienosäätää esimerkiksi jauhatusastetta ja kahviannoksen määrää, sekä kahvin uuttoaikaa ja veden lämpötilaa.  Laitteiden puhtaus on ratkaiseva tekijä: kotona keittimen säännöllinen kalkinpoisto varmistaa hyvän maun, ja työpaikalla kahviautomaatin hygieniasta huolehditaan automaattisesti kahviautomaatin toimittaneen yrityksen toimesta, tai sitten automaatti ilmoittaa itse puhdistustarpeen.

Miten automaattikahvista saa omaan makuun sopivaa?

Hyvä kahvi on aina makuasia. Kahvinkeittimellä valmistetun kahvin laatu vaihtelee keittäjän mukaan, mutta kahviautomaatissa makua voidaan säätää pysyvästi halutunlaiseksi. Kahvin vahvuus voidaan mukauttaa yleisen maun mukaan, ja erikoiskahvit – kuten espresso ja cappuccino – tarjoavat työpaikalle kahvilatason elämyksiä.

Vinkki: La Radiosa -kahviautomaatti takaa kahvilatason espressot ja erikoiskahvit kuumana ja kylmänä. Valmistus onnistuu tuoremaidosta tai kaurajuomasta. Täydellinen valinta, kun työpaikalla arvostetaan laajaa makuelämystä.

Hyvä kahvi on kuin hyvä ruoka – perusasiat ratkaisevat

Hyvän kahvin salaisuus on yksinkertainen: laadukkaat raaka-aineet, oikea valmistustapa ja huolellinen hygienia. Kun nämä ovat kunnossa, saat hyvän kupin kahvia joka kerta – olipa kyseessä kahvinkeitin tai kahviautomaatti.

Tiesitkö? Vahvan kahvin ystävän kannattaa valita kahviautomaatista kokeeksi cafe lungo – joka on valmistettu kuten espresso, mutta ns. pitkällä vedellä, jossa ison kahviannoksen koko vesimäärä puristetaan kovalla paineella espressokakun läpi. Näin tehdään vahva ja maistuva kahvi suomalaiseen makuun.