JOBmealin teemaailma

Täydellisen kupillisen teetä mahdollistaa lukuisat teenviljelytilat ympäri maailman. Teenlehdet viljelmältä höyryävään kuppiin ovat käyneet läpi usean eri valmistusvaiheen. Teen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon ja voidaan todeta teen hyödyllisten ainesosien olevan samoja, jotka vaikuttavat muistin paranemiseen, ennaltaehkäisevät alzheimeria ja jopa syöpää.

Teen historiaa

Teeviljelmä

Tee löydettiin Kiinassa noin 5000 vuotta sitten. Siitä miten tee löydettiin, on olemassa kaksi legendaa.

Ensimmäinen legenda kertoo Buddhasta, joka istui meditoimassa puun alla. Jottei hän nukahtaisi, hän leikkasi silmäluomensa pois. Siihen, mihin irtileikatut silmäluomet putosivat, alkoi kasvaa teetä.

Toisen legendan mukaan kiinalainen puolijumalallinen taruhallitsija Shennong oli innokas kiinan floran tutkija, joka kokeili itseensä eri kasveja pureskelemalla niiden lehtiä. Hän huomasi teelehtien olevan tehokas vastalääke myrkytyksiin. Eräänä päivänä keittäessään nuotiolla vettä, tippui puusta sattumalta lehtiä hänen astiaansa, värjäten juoman vihreäksi. Lehdet olivat teepuun lehtiä ja tästä teejuoma sai alkunsa.

Eurooppaan tee saapui 1550-luvulla, ensin Italiaan ja 1650-luvulla Britteihin Itä-Intian kauppakomppanian mukana. Tee oli todella kallista ja aluksi vain kuninkaallisten saatavilla. 1700-luvulle mennessä teestä oli tullut britannian kansallisjuoma.

Britit toivat teetä Kiinasta, mutta vuonna 1832 heidät häädettiin maasta. He ottivat teekasveja mukanaan Intiaan ja Sri Lankalle, joissa kasvista pian tuli tärkeä vientituote. Iltapäivän teehetki nousi briteissä tärkeäksi perinteeksi Belfordin Herttuattaren ansiosta 1840-luvulla. Hän kaipasi iltapäivällä pientä välipalaa ja nautti siksi teetä ja pientä purtavaa.

Pussitee keksittiin sattumalta 1908 New Yorkissa, jossa exklusiivinen teekauppa pakkasi irtoteensä pieniin, silkkisatiinisiin pusseihin, jotka oli tarkoitus avata ja tee sekoittaa veteen. Asiakas kuitenkin heitti koko pussin kuumaan vesikannuun.

Ruotsalainen tutkija Carl von Linné on antanut teelle sen latinankielisen nimen “Camellia Sinensis”.

Camellia Sinensis

Camellia Sinensis

Camellia Sinensis teepuu on peräisin Kiinasta. Puu voi kasvaa jopa 20 metriä korkeaksi ellei sitä harvenneta. Usein teeviljelmillä teepuita harvennetaan sadonkurjuun halpottamiseksi.

Tee kasvaa subtrooppisessa ilmastossa noin 2000 metrin korkeudessa meren pinnasta. Tee kasvaa hyvin vettä läpäisevässä hiekkamaassa, porrastetuilla rinteillä.

Ensimmäisen sadon teepuu antaa noin 4 vuotta istuttamisesta ja se tuottaa satoa 40-100 vuotta. Ilmastosta riippuen, satoa voidaan kerätä viikon - kahden välein vuoden ympäri. Mitä lämpimämpää on, sitä useammin satoa voidaan kerätä.

Koska tee kasvaa vuorien rinteillä ja paras tee saadaan teekasvin kahdesta ylimmästä lehdestä ja nupusta, kerätään tee usein käsityönä. Yksi poimija poimii noin 30-35 kg teen lehtiä päivässä, josta saadaan 8 kg valmista teetä. 1 kiloon valmista teetä puolestaan tarvitaan noin 22.000 teen lehteä.

Monenlaista teetä

Kaikki tee on peräisin Camellia Sinensis kasvista. Jalostusprosessi määrittää onko tee vihreää, mustaa vai oolong teetä. Lisäksi on olemassa erilaisia yrttiseoksia, jotka eivät varsinaisesti ole teetä.

Valkoinen tee
 • Kuuluu vihreän teen kategoriaan.
 • Tehdään käsinpoimituista Camellia Sinensis kasvin lehden nupuista.
 • Kuivatetaan auringossa eikä uunissa kuten muut teet.
 • Parhaimmillaan nautittuna sellaisenaan, mitään lisäämättä.
Vihreä tee
 • Vihreää teetä ei ole fermentoitu.
 • Yleensä maultaan ja väritykseltään mieto ja vaalea.
 • Nautitaan sellaisenaan, ilman maitoa tai sokeria.
 • Sopii erinomaisesti esimerkiksi sushin, äyriäisten, kalaruokien ja muiden kevyiden ruokien kanssa.
Oolong tee
 • Osittain hapetettu tai fermentoitu.
 • Oolongiin poimitaan kaksi ylintä lehteä ja nuppu.
 • Se sopii erinomaisesti juustojen kanssa.
 • Oolong teetä juodaan pääsääntöisesti Taiwanissa ja Kiinassa.
Musta tee
 • Musta tee on täysin fermentoitua.
 • Tyypillisin tee Sri Lankasta, Intiasta, Keniasta ja muista entisistä britannian siirtomaista.
 • Nautitaan perinteisesti tilkan maitoa kanssa.
Rooibos
 • Rooibos ei varsinaisesti ole tee, vaan se on yrtti ja 100% kofeiiniton.
 • Sitä kasvatetaan oikeastaan ainoastaan Etelä-Afrikassa.
 • Rooibos yrttijuomaa valmistettaessa kasvista käytetään kaikki osat, lehtiä ja vartta myöten ja ne jauhetaan erittäin hienoksi.
 • Siinä on enemmän mineraaleja ja antioxidantteja kuin teessä.
Tutustu kahviautomaatteihin, joista saat myös kuumaa teevettä Kahviautomaatit

Teen prosessointi

Teenpoimijat työssään
Kerääminen

Teetä voidaan kerätä joko koneellisesti tai käsin. Kaikki korkealaatuiset teet kerätään käsin. Koneellisessä keräämisessä ei ole mahdollista varmistaa korkeaa laatua. Lämpimässä ilmastossa satoa voidaan kerätä viikoittain. Viileämmässä ilmastossa keräysväli on pidempi, noin joka toinen viikko.

Nuuduttaminen

Keräämisen jälkeen teelehtiä kuivatetaan noin 14-16 tuntia kuivausritilöillä jolloin lehtien painosta 40 % haihtuu. Lehdistä tulee nahkeita, pehmeitä ja taipuisia.


Teen kierittäminen
Kierittäminen

Tässä koneellisessa valmistuvaiheessa määritetään vamiin teen koko. On olemassa kaksi menetelmää vaiheen suorittamiseksi. Rollingia eli kiertämistä käytetään laatuteen valmistamiseen. Leikkuumenetelmä puolestaan pilkkoo teelehdet pieniksi palasiksi. Kierrettäessä nahkeat teelehdet murskataan palasiksi kahden metallilevyn välissä, jolloin lehtien solut rikkoontuvat ja teeöljyjä ja entsyymejä vapautuu. Nämä on tärkeä poistaa lehdistä parhaan maun takaamiseksi. Kiertämismenetelmällä valmistetut teet vaativat hieman pidemmän haudutusajan parhaan värin, maun ja aromien saamiseksi juomaan, mutta ovat maultaan paljon miellyttävämpiä.

Fermentaatio

Tämä vaihe määrittää tuleeko teestä Mustaa, Oolongia vai Vihreää. Vaihe toteutetaan viileämmässä tilassa, jossa lämpötila on noin 25 astetta ja kestää maksimissaan 4 tuntia. Mustaa teetä fermentoidaan 4 tuntia. Tällöin vapautuu makuja ja teelehden väri muuttuu vihreästä mustaksi. Oolongteetä fermentoidaan osittain ennen kuivattamista. Vihreää teetä ei fermentoida laisinkaan.

Teelehtien kuivattaminen
Kuivatus

Teetä kuivatetaan uunissa noin 150 asteessa 15-20 minuuttia. Valkoinen tee kuivatetaan auringossa.

Lajittelu

Eri kokoiset teelehdet lajitellaan ja pakataan.

Täydellisen kupillisen valmistaminen

Ylellinen teehetki

Täydellisen teekupillisen valmistamiseen vaikuttavat monet seikat. Seuraavassa vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Valitse laadukas hyvä tee

Perinteisin menetelmin valmistetussa teessä säilyy hienostunut makuvivahde, joka on peräisin luonnonmukaisesta maaperästä ja puhtaasta ilmastosta. Viljelmällä pakatussa teessä säilyy sen tuoreus ja alkuperälle ominainen puhtaus. Kaikkein parhaita ovat single origin, single region tai single estate teet.

Säilytä teesi oikein

Asiantuntijat säilyttävät viininsä olosuhdeoptimoiduissa kellareissa ja sikareitaan humidoreissa. Tee ei tästä poikkea säilytysvaatimustensa osalta. Tee on hygroskooppinen eli se imee ympäröivästä ilmasta itseensä kosteutta sekä samalla makuja ja tuoksuja. Suojaa teesi ilmatiivissä säilytysastiassa, erossa kosteudelta, lämmöltä, valolta ja tuoksuilta, viileässä ja kuivassa.

Vesi

Kupillisessa teetä on 99 % vettä. Onnistuneen teekupillisen valmistamisessa laadukkaalla vedellä on yhtä paljon merkitystä kuin itse teellä. Vältä sellaisen veden käyttämistä, joka sisältää paljon mineraaleja, erityisesti calciumia tai magneesiumia, joka on kloorattua, suolaista tai suolapoistettua merivettä tai joka on keitetty monta kertaa.

Haudutus

Haudutettaessa teelehdistä irroitetaan luonnolliset, parhaat ominaisuudet, joita mustassa, oolong, vihreässä tai valkoisessa teessä on. On tärkeää käyttää oikea määrä vettä suhteessa oikeaan määrään teetä, mutta myös haudutusmenetelmä vaikuttaa lopputulokseen. Käytä 2,5 grammaa teetä jokaista 220 ml vettä kohden. Käytä puhtaita, kuivia ja hajuttomia astioita ja annostelutyökaluja.

Veden lämpötila ja haudutusaika

Oikea veden lämpötila ja oikea haudutusaika tuovat teestä parhaat makuominaisuudet esille. Seuraa aina pakkaukseen merkittyjä ohjeita. Seuraavassa kuitenkin ohjesääntö jokaiselle teelle

 • Valkoinen ja vihreä tee; 75 asteista vettä, 2 minuuttia 
 • Oolong tee; 85 asteista vettä, 2 minuuttia
 • Musta tee; 90-95 asteista vettä, 3-5 minuuttia
 • Yrttitee, 90-95 assteista vettä 4 minuuttia
Sekoittaminen

Kun teelehdet ja keitetty vesi yhdistetään, teelehdet yleensä laskeutuvat astian pohjalle, jolloin veden ja lehtien pintakosketus vähenee. Sekoittamalla kiihdytetään teetä ja saadaan paras uuttaminen.

Maito ja makeutus

Maito sopii hyvin voimakkaaseen mustaan teehen. Kannattaa käyttää lämmintä maitoa, sillä kylmä maito jäähdyttää teen nopeasti. Tee tulee aina nauttia lämpimänä. Makeutusta kaipaaville suositellaan käyttämään hunajaa. Jos käytät sokeria, valitse mieluumin valkoinen kuin ruskea sokeri. Kunnioita teen makuprofiilia, maidon ja makeutuksen tulee tukea teen makuominaisuuksia peittämättä niitä.

Terveellinen tee

Teetä Balck and White

Teen terveysvaikutuksista keskustellaan ajoittain kiivaasti ja asiaa tutkitaan jatkuvasti. Seuraavassa muutamiin teen terveysvaikutuksia koskeviin kysymyksiin vastauksia;

Onko vihreä tee terveellisempää kuin musta tee?
Sekä vihreä, että musta tee ovat peräisin samasta kasvista ja näin ollen sisältävät samat hyödylliset ainesosat. Valmiiden tuotteiden eroavaisuudet muodostuvat jalostusprosessin aikana. Tämä ei kuitenkaan vaikuta olennaisesti teen terveysvaikutuksiin ja näin ollen voidaan todeta, että säännöllinen kulutus vihreää tai mustaa teetä johtaa samankaltaisiin terveysvaikutuksiin.

Onko mustassa teessä enemmän kofeiinia kuin vihreässä teessä?
Teessä on luontaisesti kofeiinia, ja kofeiini reagoi haudutettaessa lämpimään veteen. Koska mustaa teetä haudutetaan kuumemmassa vedessä ja pidemmän aikaa kuin vihreää, on valmiissa kupillisessa mustaa teetä enemmän kofeiinia, kuin valmiissa kupillisessa vihreää teetä.

Paljonko teetä tulee nauttia, jotta siitä saa kaikki terveyshyödyt?
Neljä kuppia teetä päivässä antaa parhaat terveyshyödyt

Voiko teen juominen parantaa muistia?
Voidaan todeta, että teen hyödylliset ainesosat ovat samoja jotka vaikuttavat muistin paranemiseen, ennaltaehkäisevät alzheimeria ja jopa syöpää. Vielä ei kuitenkaan ole kiistatonta tutkimustietoa, että juuri teen juominen voisi suojata sairauksilta.

Onko tuoreessa teessä enemmän terveyttä edistäviä aineosia kuin ei-niin-tuoreessa teessä?
Teen terveydelle hyödylliset flavonoidit kärsivät puutteellisesta säilytyksestä, josta voidaan vetää johtopäätös, että mitä vanhempaa tee on, sitä vähemmän terveysvaikutuksia siinä on. Kunnollinen tuotteen pakkaaminen heti valmistuksen jälkeen edesauttaa flavonoiden säilymistä kahden-kolmen vuoden ajan ilman vaikutuksia teen terveysviakutuksiin.

Pyydä tarjous tai kysy lisätietoa kahviautomaatista
 • Aina tuoretta kahvia ja teevettä - kuppi kerrallaan
 • Laadukas valikoima kahvi-ja teejuomia
 • Ainutlaatuinen makutakuu
Pickwickin parhaat teet