Täydellisen kupillisen teetä mahdollistaa lukuisat teenviljelytilat ympäri maailman. Teenlehdet viljelmältä höyryävään kuppiin ovat käyneet läpi usean eri valmistusvaiheen. Teen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon ja voidaan todeta teen hyödyllisten ainesosien olevan samoja, jotka vaikuttavat muistin paranemiseen, ennaltaehkäisevät alzheimeria ja jopa syöpää.
Teen historiaa
Tee löydettiin Kiinassa noin 5000 vuotta sitten. Siitä miten tee löydettiin, on olemassa kaksi legendaa.
Ensimmäinen legenda kertoo Buddhasta, joka istui meditoimassa puun alla. Jottei hän nukahtaisi, hän leikkasi silmäluomensa pois. Siihen, mihin irtileikatut silmäluomet putosivat, alkoi kasvaa teetä.
Toisen legendan mukaan kiinalainen puolijumalallinen taruhallitsija Shennong oli innokas kiinan floran tutkija, joka kokeili itseensä eri kasveja pureskelemalla niiden lehtiä. Hän huomasi teelehtien olevan tehokas vastalääke myrkytyksiin. Eräänä päivänä keittäessään nuotiolla vettä, tippui puusta sattumalta lehtiä hänen astiaansa, värjäten juoman vihreäksi. Lehdet olivat teepuun lehtiä ja tästä teejuoma sai alkunsa.
Eurooppaan tee saapui 1550-luvulla, ensin Italiaan ja 1650-luvulla Britteihin Itä-Intian kauppakomppanian mukana. Tee oli todella kallista ja aluksi vain kuninkaallisten saatavilla. 1700-luvulle mennessä teestä oli tullut britannian kansallisjuoma.
Britit toivat teetä Kiinasta, mutta vuonna 1832 heidät häädettiin maasta. He ottivat teekasveja mukanaan Intiaan ja Sri Lankalle, joissa kasvista pian tuli tärkeä vientituote. Iltapäivän teehetki nousi briteissä tärkeäksi perinteeksi Belfordin Herttuattaren ansiosta 1840-luvulla. Hän kaipasi iltapäivällä pientä välipalaa ja nautti siksi teetä ja pientä purtavaa.
Pussitee keksittiin sattumalta 1908 New Yorkissa, jossa exklusiivinen teekauppa pakkasi irtoteensä pieniin, silkkisatiinisiin pusseihin, jotka oli tarkoitus avata ja tee sekoittaa veteen. Asiakas kuitenkin heitti koko pussin kuumaan vesikannuun.
Ruotsalainen tutkija Carl von Linné on antanut teelle sen latinankielisen nimen “Camellia Sinensis”.
Camellia Sinensis
Camellia Sinensis teepuu on peräisin Kiinasta. Puu voi kasvaa jopa 20 metriä korkeaksi ellei sitä harvenneta. Usein teeviljelmillä teepuita harvennetaan sadonkurjuun halpottamiseksi.
Tee kasvaa subtrooppisessa ilmastossa noin 2000 metrin korkeudessa meren pinnasta. Tee kasvaa hyvin vettä läpäisevässä hiekkamaassa, porrastetuilla rinteillä.
Ensimmäisen sadon teepuu antaa noin 4 vuotta istuttamisesta ja se tuottaa satoa 40-100 vuotta. Ilmastosta riippuen, satoa voidaan kerätä viikon - kahden välein vuoden ympäri. Mitä lämpimämpää on, sitä useammin satoa voidaan kerätä.
Koska tee kasvaa vuorien rinteillä ja paras tee saadaan teekasvin kahdesta ylimmästä lehdestä ja nupusta, kerätään tee usein käsityönä. Yksi poimija poimii noin 30-35 kg teen lehtiä päivässä, josta saadaan 8 kg valmista teetä. 1 kiloon valmista teetä puolestaan tarvitaan noin 22.000 teen lehteä.
Teen prosessointi
Kerääminen
Teetä voidaan kerätä joko koneellisesti tai käsin. Kaikki korkealaatuiset teet kerätään käsin. Koneellisessä keräämisessä ei ole mahdollista varmistaa korkeaa laatua. Lämpimässä ilmastossa satoa voidaan kerätä viikoittain. Viileämmässä ilmastossa keräysväli on pidempi, noin joka toinen viikko.
Nuuduttaminen
Keräämisen jälkeen teelehtiä kuivatetaan noin 14-16 tuntia kuivausritilöillä jolloin lehtien painosta 40 % haihtuu. Lehdistä tulee nahkeita, pehmeitä ja taipuisia.
Kierittäminen
Tässä koneellisessa valmistuvaiheessa määritetään vamiin teen koko. On olemassa kaksi menetelmää vaiheen suorittamiseksi. Rollingia eli kiertämistä käytetään laatuteen valmistamiseen. Leikkuumenetelmä puolestaan pilkkoo teelehdet pieniksi palasiksi. Kierrettäessä nahkeat teelehdet murskataan palasiksi kahden metallilevyn välissä, jolloin lehtien solut rikkoontuvat ja teeöljyjä ja entsyymejä vapautuu. Nämä on tärkeä poistaa lehdistä parhaan maun takaamiseksi. Kiertämismenetelmällä valmistetut teet vaativat hieman pidemmän haudutusajan parhaan värin, maun ja aromien saamiseksi juomaan, mutta ovat maultaan paljon miellyttävämpiä.
Fermentaatio
Tämä vaihe määrittää tuleeko teestä Mustaa, Oolongia vai Vihreää. Vaihe toteutetaan viileämmässä tilassa, jossa lämpötila on noin 25 astetta ja kestää maksimissaan 4 tuntia. Mustaa teetä fermentoidaan 4 tuntia. Tällöin vapautuu makuja ja teelehden väri muuttuu vihreästä mustaksi. Oolongteetä fermentoidaan osittain ennen kuivattamista. Vihreää teetä ei fermentoida laisinkaan.
Kuivatus
Teetä kuivatetaan uunissa noin 150 asteessa 15-20 minuuttia. Valkoinen tee kuivatetaan auringossa.
Lajittelu
Eri kokoiset teelehdet lajitellaan ja pakataan.