JOBmealin teemaailma

Täydellisen kupillisen teetä mahdollistaa lukuisat teenviljelytilat ympäri maailman. Teenlehdet viljelmältä höyryävään kuppiin ovat käyneet läpi usean eri valmistusvaiheen. Teen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon ja voidaan todeta teen hyödyllisten ainesosien olevan samoja, jotka vaikuttavat muistin paranemiseen, ennaltaehkäisevät alzheimeria ja jopa syöpää.

Monenlaista teetä

Kaikki tee on peräisin Camellia Sinensis kasvista. Jalostusprosessi määrittää onko tee vihreää, mustaa vai oolong teetä. Lisäksi on olemassa erilaisia yrttiseoksia, jotka eivät varsinaisesti ole teetä.

Valkoinen tee
 • Kuuluu vihreän teen kategoriaan.
 • Tehdään käsinpoimituista Camellia Sinensis kasvin lehden nupuista.
 • Kuivatetaan auringossa eikä uunissa kuten muut teet.
 • Parhaimmillaan nautittuna sellaisenaan, mitään lisäämättä.
Vihreä tee
 • Vihreää teetä ei ole fermentoitu.
 • Yleensä maultaan ja väritykseltään mieto ja vaalea.
 • Nautitaan sellaisenaan, ilman maitoa tai sokeria.
 • Sopii erinomaisesti esimerkiksi sushin, äyriäisten, kalaruokien ja muiden kevyiden ruokien kanssa.
Oolong tee
 • Osittain hapetettu tai fermentoitu.
 • Oolongiin poimitaan kaksi ylintä lehteä ja nuppu.
 • Se sopii erinomaisesti juustojen kanssa.
 • Oolong teetä juodaan pääsääntöisesti Taiwanissa ja Kiinassa.
Musta tee
 • Musta tee on täysin fermentoitua.
 • Tyypillisin tee Sri Lankasta, Intiasta, Keniasta ja muista entisistä britannian siirtomaista.
 • Nautitaan perinteisesti tilkan maitoa kanssa.
Rooibos
 • Rooibos ei varsinaisesti ole tee, vaan se on yrtti ja 100% kofeiiniton.
 • Sitä kasvatetaan oikeastaan ainoastaan Etelä-Afrikassa.
 • Rooibos yrttijuomaa valmistettaessa kasvista käytetään kaikki osat, lehtiä ja vartta myöten ja ne jauhetaan erittäin hienoksi.
 • Siinä on enemmän mineraaleja ja antioxidantteja kuin teessä.

Täydellisen kupillisen valmistaminen

teekuppi ja yrttikoriste

Täydellisen teekupillisen valmistamiseen vaikuttavat monet seikat. Seuraavassa vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Valitse laadukas hyvä tee

Perinteisin menetelmin valmistetussa teessä säilyy hienostunut makuvivahde, joka on peräisin luonnonmukaisesta maaperästä ja puhtaasta ilmastosta. Viljelmällä pakatussa teessä säilyy sen tuoreus ja alkuperälle ominainen puhtaus. Kaikkein parhaita ovat single origin, single region tai single estate teet.

Säilytä teesi oikein

Asiantuntijat säilyttävät viininsä olosuhdeoptimoiduissa kellareissa ja sikareitaan humidoreissa. Tee ei tästä poikkea säilytysvaatimustensa osalta. Tee on hygroskooppinen eli se imee ympäröivästä ilmasta itseensä kosteutta sekä samalla makuja ja tuoksuja. Suojaa teesi ilmatiivissä säilytysastiassa, erossa kosteudelta, lämmöltä, valolta ja tuoksuilta, viileässä ja kuivassa.

Vesi

Kupillisessa teetä on 99 % vettä. Onnistuneen teekupillisen valmistamisessa laadukkaalla vedellä on yhtä paljon merkitystä kuin itse teellä. Vältä sellaisen veden käyttämistä, joka sisältää paljon mineraaleja, erityisesti calciumia tai magneesiumia, joka on kloorattua, suolaista tai suolapoistettua merivettä tai joka on keitetty monta kertaa.

Haudutus

Haudutettaessa teelehdistä irroitetaan luonnolliset, parhaat ominaisuudet, joita mustassa, oolong, vihreässä tai valkoisessa teessä on. On tärkeää käyttää oikea määrä vettä suhteessa oikeaan määrään teetä, mutta myös haudutusmenetelmä vaikuttaa lopputulokseen. Käytä 2,5 grammaa teetä jokaista 220 ml vettä kohden. Käytä puhtaita, kuivia ja hajuttomia astioita ja annostelutyökaluja.

Veden lämpötila ja haudutusaika

Oikea veden lämpötila ja oikea haudutusaika tuovat teestä parhaat makuominaisuudet esille. Seuraa aina pakkaukseen merkittyjä ohjeita. Seuraavassa kuitenkin ohjesääntö jokaiselle teelle

 • Valkoinen ja vihreä tee; 75 asteista vettä, 2 minuuttia 
 • Oolong tee; 85 asteista vettä, 2 minuuttia
 • Musta tee; 90-95 asteista vettä, 3-5 minuuttia
 • Yrttitee, 90-95 assteista vettä 4 minuuttia
Sekoittaminen

Kun teelehdet ja keitetty vesi yhdistetään, teelehdet yleensä laskeutuvat astian pohjalle, jolloin veden ja lehtien pintakosketus vähenee. Sekoittamalla kiihdytetään teetä ja saadaan paras uuttaminen.

Maito ja makeutus

Maito sopii hyvin voimakkaaseen mustaan teehen. Kannattaa käyttää lämmintä maitoa, sillä kylmä maito jäähdyttää teen nopeasti. Tee tulee aina nauttia lämpimänä. Makeutusta kaipaaville suositellaan käyttämään hunajaa. Jos käytät sokeria, valitse mieluumin valkoinen kuin ruskea sokeri. Kunnioita teen makuprofiilia, maidon ja makeutuksen tulee tukea teen makuominaisuuksia peittämättä niitä.

Tutustu kahviautomaatteihin, joista saat myös kuumaa teevettä Kahviautomaatit

Terveellinen tee

Teetä Balck and White

Teen terveysvaikutuksista keskustellaan ajoittain kiivaasti ja asiaa tutkitaan jatkuvasti. Seuraavassa muutamiin teen terveysvaikutuksia koskeviin kysymyksiin vastauksia;

Onko vihreä tee terveellisempää kuin musta tee?
Sekä vihreä, että musta tee ovat peräisin samasta kasvista ja näin ollen sisältävät samat hyödylliset ainesosat. Valmiiden tuotteiden eroavaisuudet muodostuvat jalostusprosessin aikana. Tämä ei kuitenkaan vaikuta olennaisesti teen terveysvaikutuksiin ja näin ollen voidaan todeta, että säännöllinen kulutus vihreää tai mustaa teetä johtaa samankaltaisiin terveysvaikutuksiin.

Onko mustassa teessä enemmän kofeiinia kuin vihreässä teessä?
Teessä on luontaisesti kofeiinia, ja kofeiini reagoi haudutettaessa lämpimään veteen. Koska mustaa teetä haudutetaan kuumemmassa vedessä ja pidemmän aikaa kuin vihreää, on valmiissa kupillisessa mustaa teetä enemmän kofeiinia, kuin valmiissa kupillisessa vihreää teetä.

Paljonko teetä tulee nauttia, jotta siitä saa kaikki terveyshyödyt?
Neljä kuppia teetä päivässä antaa parhaat terveyshyödyt

Voiko teen juominen parantaa muistia?
Voidaan todeta, että teen hyödylliset ainesosat ovat samoja jotka vaikuttavat muistin paranemiseen, ennaltaehkäisevät alzheimeria ja jopa syöpää. Vielä ei kuitenkaan ole kiistatonta tutkimustietoa, että juuri teen juominen voisi suojata sairauksilta.

Onko tuoreessa teessä enemmän terveyttä edistäviä aineosia kuin ei-niin-tuoreessa teessä?
Teen terveydelle hyödylliset flavonoidit kärsivät puutteellisesta säilytyksestä, josta voidaan vetää johtopäätös, että mitä vanhempaa tee on, sitä vähemmän terveysvaikutuksia siinä on. Kunnollinen tuotteen pakkaaminen heti valmistuksen jälkeen edesauttaa flavonoiden säilymistä kahden-kolmen vuoden ajan ilman vaikutuksia teen terveysviakutuksiin.

Pyydä tarjous tai kysy lisätietoa kahviautomaatista
 • Aina tuoretta kahvia ja teevettä - kuppi kerrallaan
 • Laadukas valikoima kahvi-ja teejuomia
 • Ainutlaatuinen makutakuu
Pickwickin parhaat teet