Parasta niin ympäristölle kuin kahvin ystäville

Kertomus siitä, kuinka Selectalle saatiin pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty kahvipalvelu.

Mistä kaikki alkoi..

Vuoden 2016 alussa keskustelimme kollegani kanssa Ruotsissa mahdollisuudesta saada Joutsenmerkitty kahvipalvelu ja totesimme, että sellainenhan me hankitaan. Tuumailimme asiaa kuitenkin aavistuksen nihkeänä, koska meillä on jo kaikki toimipisteemme kattava ISO 14001 -ympäristösertifikaatti, jossa kiinnitetään erityishuomio ympäristöseikkoihin. Sertifikaatin myötä olemme sitoutuneet vähentämään hiilijalanjälkeämme, käsittelemään ja kierrättämään jätteemme tehokkaasti sekä lisäämään ekologisten tuotteiden tarjontaa. Ympäristöseikat ovat meille ja asiakkaillemme äärettömän tärkeitä asioita ja olemme niihin jo kiinnittäneet roimasti huomioita. Mitä hyötyisimme Joutsenmerkistä?

Meille kaikki ympäristöön ja siitä välittämiseen sekä huolehtimiseen liittyvät seikat ovat tärkeitä, joten tämä riitti meille perusteeksi tavoitella Joutsenmerkkiä. Suomen Selecta otti yhteyttä Joutsenmerkkiin, joka  kannustaa valmistajia ja palveluntarjoajia tarjoamaan ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja. Joutsenmerkki kertoo tuotteen olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa ja siihen mekin halusimme.


Ympäristöystävällinen kahvipalvelu

Selectan Joutsenmerkitty kahvipalvelu sisältää koko palveluketjun aina laitteesta, raaka-aineisiin, huoltoon ja kuljetuksiin. Koko edellä mainittu ketju puhdistusaineita myöten kävi läpi tarkan ja yksityiskohtaisen testauksen. Yksikään osa-alue ei saanut reputtaa testiä ja mikään ei saanut olla terveydelle tai ympäristölle vaarallista. Esimerkiksi kahvien tuli olla 90 % luomua ja vähintään 30 % sosiaalisesti vastuullista, esimerkiksi Reilu kauppa- tai UTZ-merkittyä. Kuljetuksissa käytettyjen autojen oli oltava vähäpäästöisiä Euronormi 5 –luokan autoja.

Odottavan aika oli pitkä, mutta vihdoinkin koitti päivä, jolloin saimme jakaa ilosanoman – Suomen Selectan Joutsenmerkitty kahvipalvelu on Pohjoismaiden, uskaltanemme väittää jopa koko maailman ensimmäinen Joutsenmerkitty kahvipalvelu. Myyntimme hihkui ilosta ja muu henkilöstö huokaili haltioituneena. On hienoa olla mukana nimekkäiden yritysten joukossa ja onhan itse Joutsenmerkki Suomen 5. tunnetuin brändi.

Joutsenmerkitty kahvipalvelu sisältää useita ympäristösaran edelläkävijäelementtejä, kuten esimerkiksi Ferrara–papukahviautomaatissa oleva energiansäästötoiminnon, joka kytkeytyy päälle, kun automaatin käyttökapasiteetti on matala, esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin. 

Olen jo vuodesta 2009 toiminut Suomen Selectalla ympäristövastaavana ja siltikin matka Joutsenmerkin maailmaan sai minussa voimakkaan ympäristöherätyksen aikaiseksi, niin isosta asiasta oli kyse. Oli huippua olla mukana tekemässä Pohjoismaiden ensimmäistä Joutsenmerkittyä kahvipalvelua. Asialla on hyvä kaiku ja ei haittaa, vaikka muut ovat vähän vihreitä kateudesta.

 

Lue lisää Joutsenmerkitystä kahvipalvelusta

Laura Blomstedt

Ympäristövastaava
Julkaistu: 16.02.2017

Ota yhteyttä 0207 210 300